spacer.png, 0 kB






spacer.png, 0 kB
Visie-document PDF Afdrukken E-mail
Tuesday 29 January 2013

Visie-document Prot. Wijkgem. Stadsdennenkerk

1. Inleiding
In 2013 zal de Stadsdennenkerk (SK) worden samengevoegd met een of meerdere wijkge­meen­tes van de PGH. In het definitieve besluit van de AK wordt vermeld dat wij willen komen tot het vormen van één gemeente met ruimte voor verschillende geloofsbelevingen. De eerste stap zal hiertoe reeds in 2013 worden genomen. Of de SK hierbij zendende of ontvan­gende wijk­ge­meente wordt is nu nog niet bekend. Ook zal in de eerste helft van 2013 worden overgegaan tot de totstandkoming van één kerkenraad.

Bovenstaande impliceert dat er op relatief korte termijn overleg zal moeten plaatsvinden met andere wijkgemeentes over samenvoeging. Voorts: Als wij onszelf positief willen inbrengen en onszelf ook willen herkennen ná het transitieproces, zullen wij moeten kunnen benoemen wie wij zijn. Door middel van een sterkte/zwakte analyse formuleren wij onze missie/visie.

(Missie is waar wij als kerk voor staan; visie is waar we voor willen gaan. Nader omschreven: De missie zegt wat we betekenen willen voor elkaar en naar buiten toe als neergelegd in ons beleidsplan. De visie geeft kort en helder antwoord op de vraag: Hoe zien we ons zelf in de wereld van morgen.)

2. Wie zijn wij? (onze identiteit - missie)

  • 1. De SK is een gemeenschap van Christenen waar de Bijbel centraal staat als bron en richtlijn voor alles;
  • 2. De SK wil een gastvrije gemeente zijn, waar zorg, aandacht (oplettend pastoraat) en ruimte is voor iedereen en waarin warmte en geborgenheid gevonden wordt;
  • 3. De SK ziet het als haar opdracht zoveel mogelijk mensen te bereiken met het Evan­gelie van Jezus Christus.

Toelichting: Ad 1 Wij weten ons gebonden aan de belijdenisgeschriften en hechten grote waarde aan heront­dekking van Gods Woord, verootmoediging en verbondsvernieuwing. Het belijdende aspect (wat wij geloven en waar wij staan in kerkelijk Nederland) krijgt hier aandacht Ad 2 In de formulering "wil een gastvrije gemeente zijn" verwoorden wij onze visie (daar willen we steeds meer naar toe). Het diaconale aspect komt hier sterk naar voren. Naast samen leren, vieren en dienen is samen leven van groot belang voor het gemeenschapsgevoel. Daarom is ook gekozen voor "oplettend pastoraat".  Ad 3  Het Missionaire van het gemeente zijn wordt hier expliciet onder woorden gebracht. Uitgangspunt daarbij is gemeenteopbouw door geloofsopbouw volgens het model van ds. Noorloos.

Als kernwaarden noemen wij:. Betrouwbaarheid (eerlijk en oprecht handelen); veiligheid (geborgenheid geven en saamhorig zijn, elkaar accepteren en naar elkaar luisteren); ontspan­nenheid (Wij willen genieten van de goede en mooie dingen die God ons geeft en voldoening beleven aan wat wij doen in de gemeente.)

3. Waar zijn we goed in? (Wat willen we inbrengen?)
Hier gaat hier om onze Unique Selling Points (USP's). Wij hebben een eigen predikant, een mooi eigen kerkgebouw en een groep trouwe vrijwilligers. Onze predikant staat open voor verschillende geloofsbelevingen. Het kerkmuzikaal gebeuren krijgt alle ruimte. Wij putten uit de rijke traditie van de kerk. Het beamteam heeft de mogelijkheid tot eigentijds vieren beduidend vergroot (Youtube; muziek via geluidsinstallatie; muzieknotatie projecteren etc.) Voor de kinderen van de basisschoolleeftijd wordt er veel gedaan: Club (75 kinderen in seizoen 2012-13), kinderdienst, dienst voor school en kerk, openstelling kerk voor CBS De Schakel op dankdag. Wij hebben een sterk team diakenen dat veel activiteiten aanstuurt of zelf realiseert als daar zijn alleengaandenmaaltijd, seniorenreisje, kerstwandeling, voedsel­bank. We ervaren veel warmte in eigen kring: Koffie na de dienst op de derde zondag van de maand, kampeerweekend, vrouwencontactgroep. De kerk heeft oog voor de buurt: contact met buurtteam(s); koffieochtend allochtone vrouwen; kerstboom onder de toren; presentatie van kerkelijk werk in de Wijkkrant. De gemeente is goed georganiseerd volgens een (afgezwakt) werkgroepenmodel. Over het geheel genomen geniet de kerkenraad het vertrouwen van de gemeenteleden.

4. Waar zijn we niet zo goed in? (Waar kunnen we hulp bij gebruiken?)
De erediensten zijn niet aantrekkelijk genoeg voor de tieners. Er is weliswaar een tienerdienst op de vierde zondag van de maand, maar de wisselwerking met de gemeente kan nog veel beter. Er is een Pastoraal Jongeren Team. Toch is er weinig wijkgebonden aandacht voor de jeugd van de middelbare school leeftijd. De catechese is bovenwijks en de toeleiding tot het doen van belijdenis bij de groep 16+ ontbreekt momenteel geheel. Evangelisatie en zending zijn ook bovenwijks ‘weggezet' en blijven daardoor vaak achter de horizon. De gemeente slaagt er onvoldoende in om nieuw ingekomenen binnen te halen en vast te houden. De kleine groepenstructuur begint af te brokkelen door onvoldoende begeleiding en toerusting. Commu­nicatie en PR moeten duidelijk geoptimaliseerd worden.

5. Kansen en bedreigingen (Welke uitdagingen willen we samen met anderen aangaan?)
Door wekelijks koffie te drinken en de kerkzaal opnieuw in te richten kunnen we de saam­horigheid en het plezier in de samenkomsten verhogen. Er is veel onduidelijkheid en onzeker­heid over de toekomst van onze wijkgemeente. Dat is voor de kerkenraad een uitdaging en daarmee ook een kans om te komen tot een goede communicatie met de gemeenteleden. Er is een tijd van crisis. Daarin ligt voor diaco­naat en pastoraat een taak ten behoeve van mensen binnen en buiten de kerk. Sommige be­lang­rijke aspecten van het gemeenteleven zijn bovenwijks getrokken (zoals jeugdwerk en evangelisa­tie). Is dat een kans of een bedreiging? Beantwoordt de Fonteindienst nog wel aan het oor­spron­kelijk gestelde doel? Deze dienst zou een stimulans zijn voor de wijkgemeentes om te komen tot een meer eigentijdse en interactieve viering. Het lijkt er echter op dat de Fon­tein­dienst zich ‘losgezongen' heeft van de wijkgemeentes. De feitelijkheid is dat de reguliere diensten hieronder te lijden hebben. Ook hier de vraag: Is dit een (gemiste?) kans of een bedrei­ging? Verminderd kerkbezoek en lege banken werken demo­tiverend en deprimerend! Het verdient wellicht aanbeveling om de preekvoor­zie­ning in eigen hand te nemen. De gemid­delde leeftijd van de voorgangers is te hoog om met name onze jeugd aan te spreken. Duide­lijke kansen (verbeterpunten!) vinden we op het vlak van: 1. inspelen op actualiteit in predi­king en kerkelijk werk; 2. Bijbelstudie; 3. Gebedswerk (meer interesse voor ministry en uur van gebed). 4. Vacaturewerk. (Kan door een bijstelling van ambtsperiode en/of taakstel­ling inge­speeld worden op de verminderde bereidheid om zich te binden?)

6. Visie op de nabije toekomst / aanbevelingen
De gemeente gaat onder aanvoering van de kerkenraad de toekomst proactief tegemoet. Wij gaan mét elkaar over de wissels. Wij brengen onszelf in en zetten onszelf op het spel, maar wensen wel iets van onze identiteit terug te vinden ná het proces van transitie. Richtinggevend daarbij is de inhoud van dit document. De Werkgroep Toekomststadsdennenkerk (WT) heeft man­daat om oriënterende gesprekken te voeren met de andere wijkgemeentes. De kerkenraad blijft echter eindverantwoordelijk. De WT stimuleert bovendien zoveel mogelijk de interactie­ve communicatie met de gemeenteleden m.b.t. het proces van (organisatorische) eenwording binnen de PGH, de gebouwenproblema­tiek inbegrepen. Het leidinggevend kader van de SK  straalt vertrouwen uit naar de gemeenteleden en de zustergemeentes. Immers: Samengaan met andere gelovigen kan nooit een bedreiging zijn. Daarin liggen alleen maar kansen... namelijk om er iets moois van te maken.

 

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB