spacer.png, 0 kB


spacer.png, 0 kB
SP-tomaten PDF Afdrukken E-mail
Saturday 10 March 2007

Image

Wat wil de SP - bij de Provinciale Statenverkiezingen wederom succesvol - nu eigenlijk met die tomaten? Je kunt er soep van koken op verkiezingstournee. Je kunt ermee gooien. Je kunt ze uitdelen in de vorm van schuursponsjes. Je kunt ze gebruiken als partijsymbool en als de punt in .nl. En wat wil de SP met dat kroontje op de tomaat? Dat is nl. helemaal geen kroontje, maar een vijfpuntige ster. Wie een beetje thuis is in de symboliek weet dat die ster het pentagram tot grondvorm heeft. En een pentagram heeft twijfelachtige betekenissen. Die tomaat zou de SP nog eens zwaar op de maag kunnen komen liggen...

 Image  Image


De SP-tomaat werd geïntroduceerd in 1994. Dat stond voor protest en voor Stem tegen, stem SP. Niet zelden werd de tomaat afgebeeld met bewegingsstreepjes en met het kroontje rechts van het midden. Hij werd naar rechts gegooid. De tomaat was een vondst mede vanwege de kleur rood. Die herinnert namelijk aan de rode vlag uit de beginperiode van de partij, die zoals iedereen weet Maoïstische wortels heeft. Natuurlijk heeft de SP in de loop der jaren wel het een en ander bij moeten stellen, want als je groot wordt en hopelijk volwassen kun je niet doorgaan met tomatengooien. Dan moet je af van het imago van tegenpartij. Dan zou je graag willen dat mensen je serieus nemen als regeringsalternatief.

Maar nu dat kroontje. Dat is niet domweg een kroontje op een vrucht. Het is een pentagram. Het pentagram is naast een buitengewoon interessante wiskundige figuur ook een symbool van de eerste orde. Het is al duizenden jaren oud en wordt veel gebruikt in de esoterie en het occultisme, waar het de volmaaktheid representeert. Een omgekeerd pentagram daarentegen (met 1 punt naar beneden) is symbool van het satanisme. Het pentagram is de grondvorm van de vijfpuntige of vijfbenige ster die we vaak tegenkomen op vlaggen en vaandels. De vlag van de volksrepubliek China bijv. heeft op een rood vlak links boven een grote gele vijfpuntige ster met rechts daarvan in een halve cirkel vier kleinere gele sterren. De grote ster symboliseert de partijleiding en de kleine sterren de arbeiders, boeren, studenten en soldaten. Het zou me niet verbazen als de makers van de SP-tomaat in het kroontje nog wat communistische reminiscenties verborgen hebben.

Alles leuk en aardig, maar zit de SP inmiddels niet een beetje in zijn maag met die tomaat? Als je een volwaardig socialistisch alternatief naast de PvdA wilt worden, dan wil je toch niet steeds herinnerd worden aan tomatengooien en aan een communisme dat wereldwijd passé is? Dat kan de ideologie van een partij toch niet zijn, die constructief deel wil nemen aan de opbouw van de Nederlandse samenleving? Als ik de leiding had in de SP zou ik zeggen: Weg met die tomaat! Ik zou op zoek gaan naar een nieuw logo en een nieuwe huisstijl - positiever en minder voor misverstand vatbaar. Zo gaat dat nu eenmaal als je groot wordt. Een mens en ook een politieke partij kan niet leven van reactie en negativiteit. Dat heeft menigeen achteraf tot zijn beschaming moeten erkennen.

 

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB