spacer.png, 0 kB


spacer.png, 0 kB
Weblog (archief)
Kerstgroet 2011 PDF Afdrukken E-mail
Wednesday 14 December 2011

"En het geschiedde, toen zij daar waren, dat de dagen vervuld werden, dat zij baren zou, en zij baarde haar eerstgeboren zoon en wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een kribbe, omdat voor hen geen plaats was in de herberg (Lukas 2:6,7)."
Een hartelijke kerstgroet aan de bezoekers van mijn site. Fijne dagen en een gezegend 2012. Op 5 augustus 1994 was ik in de Regensburger Dom en bewonderde in het Polygon des Hauptchors het onderstaande plaatje: Geburt Christi. Het gebrandschilderde raam (fragment) werd gemaakt kort na het jaar 1313.

                        Image

 
Dienst der genezing PDF Afdrukken E-mail
Thursday 27 October 2011

In SamenGeroepen nr. 20 schrijf ik een stukje over de genezingscampagne van Jan Zijlstra op 27 november as in De Sypel te Harderwijk. Daarin verwijs ik naar mijn homepage voor een artikel dat ik al eerder schreef over de zgn. ziekenzalving. U vindt de tekst van het artikel hier onder.

Dienst der genezing
Onlosmakelijk verbonden aan de prediking van het Koninkrijk is de heelmaking van Gods geschonden wereld. Heil hangt niet voor niets samen met het woord heel. Redding, gezondmaking, heling - het hoort allemaal bij de werkelijkheid die God bedoelt. Hij is onze Heiland. "Ik de Here, ben uw Heelmeester ", zegt God tegen Israël, nadat Hij het water van Mara gezond gemaakt heeft (Exodus 15:26).

lees verder...
 
Winnende ontwerp PDF Afdrukken E-mail
Friday 21 October 2011

Winnend ontwerp van Annemiek Stronkhorst
Op de nationale burendag won Annemiek de ontwerpwedstrijd voor een bloembollenperk aan de PC Boutenslaan. Woensdag  jl gingen de bollen de grond in: ruim 2000 stuks. De kinderen hebben (het was vakantie) kranig meegeholpen. Mensen uit de buurt kwamen pepermuntjes uitdelen... In het voorjaar zal het "plaatje" vanzelf bovenkomen. Nou ja, vanzelf... Het blijft een wonder.

        Image
                          Image
             Image
Image
     Image

 
Vrije wil? PDF Afdrukken E-mail
Monday 17 October 2011

Vrijdag a.s. 21 okt. bespreek ik met een groepje gemeenteleden het boek van Dick Swaab Wij zijn ons brein. Plaats van samenkomst is Metten Gerritskamp 18, Harderwijk. Ieder die het boek gelezen heeft en mee wil praten is van harte welkom. We beginnen om 20.00 uur en sluiten af met een hapje en drankje. Ter inleiding kunt u het artikel hieronder lezen dat ik schreef voor het blad SamenGeroepen nr. 19 - 14 okt 2011.

Image

Vrije wil?

Oude papieren
De discussie rond de vrije of de gebonden wil heeft oude papieren. Zij gaat reeds terug tot op de kerkvader Augustinus die er een boek over schreef: De libero arbitrio. Hij komt er niet helemaal uit. Tenslotte neigt hij ertoe te zeggen dat we minder vrij zijn dan het wel lijkt. Gods heilsinitiatief gaat vooraf aan onze keuze voor Hem. De reformator Calvijn volgt hem daarin. Beroemd is diens leer van de predestinatie (uitverkiezing). En nog wel een dubbele ook! De één is voorbestemd om behouden te worden en de ander om verloren te gaan. We zijn gedetermineerd. In een dergelijk denkklimaat maakt de vrije wil niet zoveel kans. Toch komt in Calvijns Bijbeluitleg (méér dan in zijn leerboek de Institutie) de humanist weer een beetje naar voren, die hij aanvankelijk was. Natuurlijk is het niet zinloos om te kiezen voor God! Het laat zich raden hoe Erasmus van Rotterdam er over dacht. Ook hij schreef een boek getiteld De libero arbitrio (over de vrije wil). De mens heeft vrije wilsbeschikking. Hij kan kiezen voor of tegen God. Hij schreef dat boek als een respons op Luthers theologie. Deze wachtte niet lang met het antwoord. Hij schreef een jaar later (1525) zijn De servo arbitrio (over de gebonden wil). Zijn standpunt laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Wij zijn zo verdorven door het kwaad, dat God ons met huid en haar moet vrijmaken en verlossen, inclusief onze zondige wil. Waarvan akte!

lees verder...
 
Eerst even lachen PDF Afdrukken E-mail
Monday 17 October 2011

Image

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 9 van 63

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB