spacer.png, 0 kB


spacer.png, 0 kB
Zo nu en dan PDF Afdrukken E-mail
Wednesday 15 April 2015

Zo nu en dan...
Zo nu en dan staat er weer iemand op die betwijfelt of Jezus wel echt heeft geleefd. Zo onlangs ds. v.d. Kaaij uit Nijkerk, die in navolging van Freke en Gandy (The Jesus Mysteries) beweert dat Jezus in feite de zoveelste expressie is van de Osiris-mythe. Hij werkt dat uit in zijn boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom'. Voor wie niet bekend is met Osiris. Hij was een altijd stervende en herlevende god uit de Egyptische mythologie.

Jezus is dus volgens v.d. Kaaij een afgeleide van Osiris en heeft niet werkelijk bestaan. Zo'n uitspraak is nogal naïef en onwetenschappelijk. Inderdaad - er is geen onomstotelijk objectief bewijs volgens moderne maatstaven aangaande de historiciteit van Jezus. Er is geen triomfboog met zijn naam erop. Flavius Josephus schrijft over Jezus. Maar de passage zou wel eens een latere interpolatie (invoegsel) kunnen zijn. Ook oude schrijvers als Plinius, Tacitus en Suetonius vermelden ene Jezus van Nazareth. Maar ja... hebben ze het van elkaar of van horen zeggen? Wij behoeven onze toevlucht echter niet te nemen tot buiten Bijbelse bronnen. De Bijbel zelf heeft voldoende bewijskracht in zich voor de historiciteit van Jezus. De eerste nieuwtestamentische brieven stammen uit de jaren vijftig van de eerste eeuw. Dat is zo'n twintig jaar na de historische Jezus. Het is in hoge mate onwaarschijnlijk dat Paulus een 'Jezus' uit de hoge hoed heeft kunnen toveren die er nooit geweest is. Er waren ook toen kosmopolieten die verder keken dan hun neus lang was. En dan de evangeliën zelf. Leven, werk en woorden van Jezus sluiten naadloos aan bij wat ons bekend is uit de Joodse cultuur van de eerste eeuw, de omringende wereld, de theologische controversen, de archeologische gegevens. Dat heeft iemand onmogelijk kunnen construeren.

Nee het Christendom is niet de zoveelste natuurreligie. In Jezus, die voor ons de vervulling is van de Joodse Messiasverwachting, hebben reeds miljarden de ware humaniteit herkend. En met Pasen vieren we wereldwijd dat de dood hem niet klein krijgt. Opstanding betekent dat ons leven en onze geschiedenis ertoe doen in de eeuwigheid. Helaas, ds. v.d. Kaaij, u heeft zich laten misleiden.

 

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB