spacer.png, 0 kB






spacer.png, 0 kB
Bonifatius PDF Afdrukken E-mail
Monday 18 August 2008

Image Image

Op 12 juli jl. was ik in Fulda bij het graf van Bonifatius. Het bevindt zich in de crypte van de Domkerk. Op de nabijgelegen Bonifatiusplatz staat een heldhaftig standbeeld dat mij in eerste instantie aan het standbeeld van Elia op de Karmel deed denken dat ik ooit zag tijdens mijn Israëlreis. Elia houdt in zijn rechterhand een zwaard omhoog. Bonifatius houdt geen zwaard, maar een kruis omhoog. Maar het scheelt niet zo heel veel. In zijn linkerhand houdt hij een boek vast waarop te lezen staat: Evangelie van Jezus Christus. En op de sokkel staat "Verbum Domini manet in aeternum" (Het Woord van God blijft tot in eeuwigheid). De man bij het loket van het Dommuseum zag blijkbaar aan mijn neus dat ik uit Holland kwam. "Sind Sie Holländer?" vroeg hij met enigszins gefronste wenkbrauwen. Ik kon niet anders dan het beamen. Vervolgens kwam de onvermijdelijke vraag: "Kommen Sie aus Dokkum?" Ik dacht...

"Nou ja zeg... zo lang geleden!" Gelukkig ontspanden de gelaatstrekken van de man zich en kwam het tot een alleraardigst gesprekje. Hij was wel eens bij het bloemencorso geweest en in Madurodam en in Volendam...
Het graf van de ‘apostel van Duitsland' is indrukwekkend. Overigens is niet helemaal duidelijk of Bontifatius nu uit de sarcofaag komt of er juist in gaat. Ik zal het als ik er nog eens kom navragen aan de man van het Dommuseum. Het is voor de Duitsers in ieder geval een heilige plek. De Duitse bisschoppen komen er al sinds 1867 samen om hun vergaderingen te houden. Ze beschouwen deze plaats als "das Herz des katholischen Deutschland".

Image

Bonifatius vertegenwoordigt een heldhaftig soort Christendom dat er niet voor terugschrikt om de daad bij het ‘Woord' te voegen. Hij is de geschiedenis ingegaan als degene die bij Geismar de heilige eik van de Germanen omhakte (in het jaar 723). Voorwaar een gedurfde ingreep ter wille van de voortgang van het evangelie. Het toeval wilde dat ik juist rondom mijn bezoek aan Fulda las over de heilige eiken van de Kelten in het boek van Böckl genaamd ‘Merlin'. De Kelten hadden hun zgn. ‘wereldboom'. Daar kwamen de werelden van het Diesseits en het Jenseits bij elkaar. Daar traden ze in contact met hun goden en de gestorven voorouders. Daar vernamen ze iets van de andere wereld (annwn). Ook bij de Germanen was de heilige eik een machtig symbool. De zuil die hemel en aarde verbond. Het is nogal wat als je mensen hun Jenseits en hiernamaals afneemt. Bonifatius zocht bepaald niet de dialoog. Hij had meer iets van Geert Wilders die zegt dat de Koran verboden zou moeten worden.

Image

Het zijn niet de inwoners van Geismar geweest die om Donar te wreken Bonifatius om het leven brachten. Het waren de Friezen. Altijd al een robuust en doortastend volk geweest! Het is niet eens zeker of de beroemde bisschop het leven liet vanwege zijn geloofsgetuigenis. Het zijn waarschijnlijk gewoon rovers geweest. Een ooggetuige heeft gezien - zo wil de traditie -  dat de moedige man de fatale slagen probeerde op te vangen met een boek. Tevergeefs. Het lichaam van de martelaar werd naar Fulda gevoerd. Daar bij zijn geliefde klooster wilde hij graag begraven worden. Daar wordt ook het boek bewaard dat hij boven het hoofd hield - doorkliefd met zwaardslagen. Een markante man, die Bonifatius. Zo vind je ze niet veel meer.

Image

 

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB