spacer.png, 0 kB






spacer.png, 0 kB
Salvator Mundi Kerk PDF Afdrukken E-mail
Friday 19 July 2013

Salvator Mundi Kerk
Op 7 juli 2013 werd in de Veldkampkerk te Harderwijk de laatste dienst gehouden. Het gebouw is nu gesloten. Zeer kenmerkend voor deze kerk is altijd geweest het Salvator-Mundi-symbool dat boven op de punt van het dak was geplaatst. Dit symbool bestaat uit...

... een wereldbol met een kruis daarop. In het boekje Vijftig jaar Veldkampkerk 1957 - 2007, van Theo Bakker lezen we over een groots moment op vrijdag 14 juni 1957: "Er werden veel geschenken aangeboden, waaronder een kanselkleed, tafellinnen, een tapijt en een elektrische klok. Na afloop van de bijeenkomst gingen de aanwezigen naar buiten en werd het groene licht op het kruis van de kerk ontstoken. ‘Onwillekeurig keken we daarbij naar boven, naar het zachte groene licht, dat door het kruis verspreid werd. Het schitterde hoog, als het symbool van het volbrachte zoenoffer van de Zaligmaker, de Zone Gods, wiens heilig bloed op Golgotha vloeide voor de gehele mensheid' schreef de correspondent van het Schilders Nieuwsblad in stijl. Na afloop was er een bijeenkomst in de gezellig ingerichte zaal, en werd naast koffie en een gebakje, geheel in de lijn van die tijd, aan de aanwezigen een ‘rokertje' aangeboden." (p. 15)





Op 14 juli 2013 wordt in de Stadsdennenkerk te Harderwijk de eerste gezamenlijke dienst gehouden van Veldkampkerkers en Stadsdennenkerkers. Voorin in de kerk staat op nagenoeg ware grootte een kopie van wereldbol met kruis. Menigeen denkt bij binnenkomst, dat het gevaarte van zijn plaats is getakeld en hier is neergezet. Het is echter een kunstig samenstel van groen gekleurde pvc-buizen. Onverlaten hebben in de nacht van zaterdag op zondag in de kerk ‘ingebroken' en hebben het er neergezet. Niemand weet wie het geweest zijn.



Ik zou geen predikant wezen als ik de gelegenheid niet te baat nam om uit te leggen wat het Salvator-Mundi-symbool is. Salvator betekent redder of verlosser of heiland. Mundi betekent ‘van de wereld'. Wereldbol met kruis verwijzen dus naar Jezus Christus, die de Heiland van deze wereld is. Het is een in de beeldende kunsten veel voorkomend motief. We komen het bijvoorbeeld tegen bij de schilder Titiaan op zijn gelijknamige schilderij uit 1570 (Salvator Mundi, Hermitage St. Petersburg)



De Salvator mundi uit de Stadsdennenkerk zal waarschijnlijk wel op even geheimzinnige wijze verdwijnen als dat hij gekomen is. Uit de kunstschatten van de kerk hebben wij echter een klein sculptuurtje te voorschijn gebracht voorstellende de globe met kruis. We kregen het eens van een groep jongeren uit het buitenland die bij ons te gast waren. Deze gestyleerde Salvator Mundi zal nu een plekje krijgen op de rand van de kansel als een permanente herinnering aan de Veldkampkerk. Eigenlijk vreemd dat de bouwers van de Veldkampkerk in 1957 niet op het idee kwamen om hun kerk de Salvator Mundi Kerk te noemen. Nu zij hun kans voorbij hebben laten gaan, stel ik voor om de Stadsdennenkerk om te dopen tot Salvator Mundi Kerk (op het postpapier de toevoeging: voorheen Stadsdennenkerk). Dan zijn de beide wijkgemeentes behorend tot de PGH pas écht op weg in een voor beide nieuw gebouw Smile




 

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB