spacer.png, 0 kB


spacer.png, 0 kB
Weblog (archief)
153 vissen PDF Afdrukken E-mail
Friday 04 April 2008

Zondag 6 april staat Johannes 21:1-14 op het leesrooster. Velen zullen dan weer druk speculeren over vers 11: "Simon Petrus ging weer aan boord en trok het net aan land. Het zat vol grote vissen, welgeteld honderdrieënvijftig, en toch scheurde het niet." Waarom 153? Anneke Oppewal zegt ervan in "De eerste dag" jrg 31(2008)nr. 2, pg. 55: "Een mysterieus aantal waar heel wat bijbelwetenschappers zich het hoofd over hebben gebroken. Het meest plausibel is waarschijnlijk de verklaring dat 153 staat voor alle volken of heel de toen bekende wereld. Het kan ook zijn dat het het getal 12x12 pus 3x3 is, of een verschrijving van ieder ander aantal dat om wat voor reden aantrekkelijk lijkt. De simpelste lezing is altijd de beste is er ooit bij mij op college in gehamerd en misschien is het toch het allersimpelste om het gewoon bij 153 te houden: alle volken, de hele wereld zal hierna in de netten van de leerlingen terecht moeten komen..." OK... de makkelijkste lezing, maar waarom dan toch precies 153? Zomaar een lukraak aantal noemen om te suggereren dat het er veel waren? We hebben ze nageteld! Ook heb ik eens gelezen, dat  in de toenmalige vissen-encyclopedie 153 verschillende vissen beschreven stonden! Het mooiste vind ik nog deze uitleg. Daar ga ik voor! Telt u even mee? 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17=153
153 is de som van de getallen 1 t/m 10 vermeerderd met de som van de getallen 11 t/m 17. Tien getallen voor de tien geboden en daaraan toegevoegd 7 voor de zeven geesten die voor Gods troon zijn: de Heilige Geest. Dat is Woord en Geest. We leven niet alleen bij de letter, maar ook bij de levendmakende Geest van God. Prachtig - niet waar? Voer voor numerologen.

 
Paasgroet 2008 Vrolijk Pasen PDF Afdrukken E-mail
Saturday 22 March 2008

Als wij het woord lachwekkend gebruiken, dan gaat het meestal over iets dat we belachelijk of zelfs bespottelijk vinden. Als de discipelen in Jeruzalem op het Pinksterfeest vertellen over de opgestane Heer, vinden de mensen dat maar bespottelijk. Er wordt geschamperd; er wordt om gelachen. Belachelijk! (Handelingen 2:13 "Maar sommigen zeiden spottend: Ze zullen wel dronken zijn.") Nu is er ook een ander lachen. Uit louter vreugde! Zo heeft de kerk door de eeuwen heen gelachen. Wie het laatst lacht, lacht het best. De boodschap van Pasen wekt ons op om te lachen. Lange tijd was het de gewoonte om de gemeente op Paasmorgen dan ook aan het lachen te maken. Dat was de zgn. "risus paschalis". Dit gebruik ontstond in de vijftiende eeuw in Beieren. De priester vertelde op paasmorgen een "Ostermärlein" (een paassprookje) om de gemeente aan het lachen te maken. Vaak werd daarin de duivel te kijk gezet. Hij probeerde op Paasmorgen de deur dicht te houden, maar "ha, ha..." het is hem niet gelukt! De paus en de bisschoppen verboden tenslotte de risus paschalis, omdat er al te wilde verhalen de ronde deden en omdat de mensen dachten dat die sprookjes ook in de bijbel stonden (Wagner, De risu paschali, Königsberg 1705). Ik ben op de kansel niet zo'n grappenmaker. Dus zal ik het ook maar niet proberen. Iedereen moet zichzelf blijven. Vroeger had ik een oom van vaders kant, die had een poppentheater en trok als clown Woudi door het land. Het zit wel in de familie, maar ik heb het niet geërfd. Overigens hoop ik dat er door ons op Paasmorgen van harte gelachen wordt... een vrome vrolijkheid, een geheiligde hilariteit.

 
Avondje Dresden PDF Afdrukken E-mail
Wednesday 19 March 2008

De zondag na Pasen vieren we in Harderwijk een gezamenlijke liturgie met de partner-gemeentes waaronder de Evangelisch Reformierte Gemeinde in Dresden. Naar aanleiding daarvan gingen mijn gedachten terug naar mijn bezoeken aan deze stad. Ik bezocht er de Zwinger en veel mooie gerestaureerde gebouwen. Ook zag ik hoe de restauratie van de beroemde Frauenkirche (Mahnmahl für den Frieden) gestaag vorderde. Ik nam het mooie boek van Reinhard Appel ter hand. Het werd een avondje Dresden. Spoedig stond er een CD op met opnamen van Hanns Ander-Donath op het Silbermann-orgel dat in 1945 verwoest werd, gevolgd door opnamen van Samuel Kummer op het nieuwe orgel (eerste opnamen). Voor wie een avondje Dresdner Frauenkirche wil doen: klik op 'lees verder'.

lees verder...
 
Wat is evangelisch? PDF Afdrukken E-mail
Tuesday 22 January 2008

Al langere tijd wint de evangelische beweging in kerkelijk Nederland veld. Na mijn bespreking van Smouters "Herstelwerk" (zie bij recensies > boeken) kreeg ik van diverse kanten vragen als "Wat is nou precies evangelisch?" of "Wat vindt u er nou eigenlijk zelf van?" Graag probeer ik daarop te antwoorden. Het betreft een actueel onderwerp. Bezinning en discussie op dit punt is niet zonder belang. Voor het artikel "Wat is evangelisch? Onderzoek naar de kenmerken van een geloofsbeleving" klik hier. Reacties zijn welkom. Klik op: contact.

 
Bijbels eten en kuyperiaans wandelen PDF Afdrukken E-mail
Wednesday 09 January 2008

Abraham de geweldige  Image

't Zit hem vaak in de bijvoeglijke naamwoorden. Daarom maak ik u attent op een bijbels etentje en een kuyperiaanse wandeling.
De bijbel op tafel! Ds. Han Wilmink, predikant te Zwolle heeft een bijzonder boek geschreven: Bijbels Culinair. Daarin staan recepten uit de tijd van de bijbel. Dus als u kwartels wilt eten of de bittere kruiden van het pascha... Wilmink heeft er zelfs het oudste kookboek ter wereld voor bestudeerd (uit de tijd van Abraham een paar jaar geleden gevonden in Irak). 'Bijbels' is in de mode, dus doe uzelf eens tegoed aan een ouderwets maal met 'vergeten groenten'.  Het kookboek kost € 27,50 heeft 256 pagina's en is te bestellen onder ISBN nr. 978 90 435 1459 0. De bijbel als smaakmaker!
Als je je dan dik en rond hebt gegeten kun je het er ook weer af gaan wandelen in Amsterdam. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van het Historisch Tijdschrift GKN (Gereformeerde Kerken in Nederland) werd onlangs een wandelroute uitgegeven door het Amsterdam van Abraham Kuyper. De wandeling is uitgezet vanaf het Centraal Station en is 7,5 km lang. Een geïllustreerde gids is te bestellen onder ISBN nr 978 90 77246 21 4. De gids voert ons langs allerlei plaatsen van herinnering zoals de Keizersgrachtkerk, het eerste VU-gebouw, Het gebouw van dagblad De Standaard aan de Nieuwezijds Voorburgwal en nog veel meer. Dus trek de wandelschoenen aan en ga "Kuyper achterna..."

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 46 - 54 van 63

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB